Inhoud

Hoe start ik met bullet journalen? 5 tips

Je hebt het al tijden in je hoofd: je wilt starten met een bullet journal. Toch komt het er maar niet van. Dat mooie notitieboek blijft maar liggen terwijl jij aan het bedenken bent hoe je dit wilt gaat doen. Of misschien weet je nog niet eens welke je graag zou willen, dat kan natuurlijk ook. Hiervoor verwijs ik je graag door naar mijn blog over het beste merk bullet journal. Je ziet online prachtige pagina’s voorbij komen, iets waarvan jij overtuigd bent dat je dit toch niet lukt. Al jouw notities staan overal en nergens. Voor een groot deel ben je nog steeds van alles in je hoofd aan het herhalen zodat je het maar niet vergeet. Of werk je met een systeem dat net niet optimaal voor jou is ingericht. Je weet niet waar je moet beginnen en stel het dus constant uit. Zonde! Een bullet journal is namelijk een middel, geen doel. Hij moet voor je werken, niet tegen je. Daarom heb ik 5 praktische tips voor jou op een rijtje gezet in deze gids ‘hoe start ik met bullet journalen?’.

Hoe start ik met bullet journalen?

Ben je er klaar voor om jouw bullet journal in te richten zodat hij voor jou werkt? Top! Haal dat mooie notitieboek (uit de kast) en houd op met naar een lege bladzijde te staren. Met deze tips maak jij een goede start in je journal. Ik geef je er namelijk meteen voorbeelden bij!

Tip 1. Verzamel al jouw losse notities

Heb jij jouw ideeën, to do’s, plannen en meer op allerlei verschillende locaties staan en liggen? Zorg dat je deze verzameld. Wat je al opschrijft, is namelijk een goed startpunt om te bepalen wat jij in jouw bullet journal wilt verwerken. Het kan zo zijn dat je sommige punten toch liever op een andere manier verwerkt, dat is prima. Ik heb zelf bijvoorbeeld nog steeds een gezamenlijke digitale agenda privé en een digitale contentkalender zakelijk. Dit hoef ik dus niet (ook) in mijn bullet journal te verwerken. Je richt je bullet journal in zodat hij voor jou werkt, het is niet verplicht om alles erin bij te houden.

Tip 2. Bepaal welke dingen je verwerkt

Dat brengt me meteen bij de tweede tip: maak een lijstje van wat jij in jouw bullet journal wil verwerken. Kijk hierbij niet naar alle voorbeelden die online staan, want er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Je weet zelf het beste wat je nodig hebt. Zo begon ik bijvoorbeeld met het opzetten van allerlei trackers die ik uiteindelijk niet invulde omdat ze niet bij mij pasten. Dat betekent trouwens niet dat je geen inspiratie online mag zoeken. Als jij niet weet hoe je een pagina op wilt zetten of in wilt vullen, is het zoeken van voorbeelden juist ideaal.

Tip 3. Houd het eenvoudig

Echter: naast dat er veel mogelijkheden zijn, zie je online vaak de mooiste spreads voorbij komen. Laat je hierdoor niet gek maken! Het is niet verplicht om dit op deze manier te doen. Sterker nog: de bedenker van de bullet journal methode Ryder Caroll is helemaal terug gegaan naar de basis. Het gaat immers om functionaliteit. Mocht je graag creatief bezig zijn en dit prettig vinden, is het natuurlijk geen probleem. Maar leg de lat niet te hoog voor jezelf.

Tip 4. Een notitieboek en een pen is genoeg

Nog een vervolg op de vorige tip: je hebt niet tientallen creatieve materialen nodig om te beginnen met journalen. Een notitieboek en een pen is genoeg. Het gaat er namelijk om wát je vast legt, niet hoe je dit doet. Ik ben zelf ook gestart met knippen en plakken in mijn bullet journal, maar dit zorgde juist voor een blokkade. Ik liet hem steeds vaker links liggen. Nadat ik een jaar (!) niet naar mijn journal had omgekeken, besloot ik het roer om te gooien. Nu werk ik alleen nog met één accentkleur per maand / onderwerp naast een pen. Al gebruik ik wel een brush pen voor titels, moet ik eerlijk zeggen.

Tip 5. Start gewoon!

Als laatste wil ik je meegeven: start gewoon! Een perfecte set-up is niet nodig. Dat is juist zo fijn aan een bullet journal: hij is er om jou te dienen. Wees dus niet bang om fouten te maken. Je kunt alles op ieder moment aanpassen als je merkt dat het niet voor jou werkt. Gaandeweg ontdek je vanzelf wat jouw ideale journalopzet is.

Heb jij na het lezen van deze tips nog steeds geen idee hoe je moet starten? Of kun je gewoon wel een steuntje in je rug gebruiken? Geen probleem. Ik houd één keer in de twee maanden een gratis challenge. Je gaat dan in 4 dagen aan de slag met praktische opdrachten zodat jij aan het eind van de challenge jouw journalopzet af hebt en direct kunt starten met journalen. Mee doen? Schrijf je in!

Vond je dit ARTIKEL interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Anouk
Anouk
Ik ben Anouk Hempenius, journalcoach voor drukke vrouwen. Als ondernemer en moeder weet ik als geen ander hoe het is om rust in je hoofd en balans in je leven te willen. Mijn oplossing? Journalen! Dit doe ik dan ook al jaren in allerlei verschillende vormen met succes. En ik wens jou dit ook toe! Mijn missie is om jou te inspireren en stimuleren om een journal op te zetten én bij te houden. Want, je weet het: pen en papier zijn voor altijd.

Anderen bekeken ook

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *