Hoe start ik met bullet journalen? 5 tips!

Je hebt het al tijden in je hoofd: je wilt starten met een bullet journal. Het lijkt je een prettige methode om rust in je hoofd te krijgen. Toch komt het er maar niet van. Je weet niet waar je moet beginnen en stelt het dus constant uit. Zonde! Dit zijn 5 praktische tips om meteen mee aan de slag te gaan.

Anouk achter haar bureau met notitieboek en pen

Hoe start je met een bullet journal?

Tip 1. Verzamel al jouw losse notities

Heb jij jouw ideeën, to do’s, plannen en meer op allerlei verschillende locaties staan en liggen? Zorg dat je deze verzameld. Wat je al opschrijft, is namelijk een goed startpunt om te bepalen wat jij in jouw bullet journal wilt verwerken. Het kan zo zijn dat je sommige punten toch liever op een andere manier verwerkt, dat is prima. Je richt je bullet journal in zodat hij voor jou werkt, het is niet verplicht om alles erin bij te houden.

Tip 2. Bepaal welke dingen je verwerkt

Dat brengt me meteen bij de tweede tip: maak een lijstje van wat jij in jouw bullet journal wil verwerken. Kijk hierbij niet naar alle voorbeelden die online staan, want er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Je weet zelf het beste wat je nodig hebt. Dat betekent trouwens niet dat je geen inspiratie online mag zoeken. Als jij niet weet hoe je een pagina op wilt zetten of in wilt vullen, is het zoeken van voorbeelden juist ideaal.

Tip 3. Houd het eenvoudig

Echter: naast dat er veel mogelijkheden zijn, zie je online vaak de mooiste spreads voorbij komen. Laat je hierdoor niet gek maken! Het is niet verplicht om dit op deze manier te doen. Sterker nog: de bedenker van de bullet journal methode Ryder Caroll doet dit ook niet. Het gaat immers om functionaliteit. Mocht je graag creatief bezig zijn en dit prettig vinden, is het natuurlijk geen probleem. Maar leg de lat niet te hoog voor jezelf.

Tip 4. Een notitieboek en een pen is genoeg

Nog een vervolg op de vorige tip: je hebt niet tientallen creatieve materialen nodig om te beginnen met journalen. Een notitieboek en een pen is genoeg. Het gaat er namelijk om wát je vast legt, niet hoe je dit doet.

Tip 5. Start gewoon!

Als laatste wil ik je meegeven: begin gewoon! Een perfecte set-up is niet nodig. Dat is juist zo fijn aan een bullet journal: hij is er om jou te dienen. Wees dus niet bang om fouten te maken. Je kunt alles op ieder moment aanpassen als je merkt dat het niet voor jou werkt. Gaandeweg ontdek je vanzelf wat jouw ideale journalopzet is.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *