Snel en efficiënt journalen met de Alastair methode

Je hebt veel te doen. Het opzetten van een indeling in je journal voelt als nóg een extra taak die weer extra tijd kost. Begrijpelijk. Ik kan me voorstellen dat het opzetten van een journal overweldigend klinkt. En dat je er dus maar niet aan begint. Intussen is het echter nog steeds chaos in je hoofd, want overzicht heb je niet. Alastair Johnston bedacht een systeem waarmee je heel snel en efficiënt kunt journalen: de Alastair methode. Dit is hoe het werkt.

Alastair methode

Wat is de Alastair methode?

De Alastair methode is bedacht door – jawel – Alastair Johnston. Hij vond het bullet journal systeem van Ryder Carroll enorm prettig, maar liep tegen een probleem aan. Hoe kun je gemakkelijk een lijst of een planning maken zonder alles uit te hoeven schrijven? Hij bedacht hier een oplossing voor. Ideaal voor jou als werkende moeder die geen tijd heeft om een uitgebreide opzet te maken in haar journal!

Hoe ziet de Alastair methode eruit?

Eigenlijk is het heel simpel: je maakt een tabel waarbij je de ‘vaste’ data aan de bovenkant schrijft en de variabele data aan de rechterkant. De variabele data is zo heel gemakkelijk aan te vullen, maar ook aan te kruizen of aan te vinken bij de vaste data.

Future log met de Alastair methode

Blijft het een beetje vaag? Snap ik. Om een voorbeeld te nemen: de future log. Hierin schrijf je normaal gesproken alle maanden uit over een pagina of misschien wel twee of nog meer. De Alastair methode zorgt er echter voor dat je alles in één overzicht kwijt kunt. De maanden van het jaar schrijf je links bovenaan, eventueel zelf alleen met een letter. Dan maak je een streep over de gehele pagina, om vervolgens in de rechterkolom de afspraken en taken neer te zetten die in een bepaalde maand moeten. Eventueel kan ook de dag en de tijd erbij natuurlijk. Dit kan op dezelfde manier met een week.

Weekly log met Alastair methode

Nog meer functies

Maar: het is niet alleen mogelijk om de future log of een weekoverzicht vast te leggen op deze manier. Je zou ook een to do lijst kunnen maken waarbij je ze onderverdeeld in hoofdtaken zoals ‘social media’ en ‘huishouden’ bijvoorbeeld. Maar ook waar je het uitvoert als je veel onderweg bent of op verschillende plekken taken hebt.

Projectlijst met Alastair methode

Daarnaast kun je op deze manier ook gemakkelijk projecten bijhouden als deze allemaal dezelfde stappen hebben. Neem bijvoorbeeld dit blog schrijven: ik bedenk hiervoor eerst een onderzoek, dan schrijf ik de tekst, vervolgens maak of zoek ik een afbeeldingen die ik daarna bewerk en als laatste publiceer of plan ik hem in. Dit zijn taken die voor ieder blog terug komen. In plaats van één vinkje onder een vast onderwerp of datum, gebruik je in dit geval de hele reeks aan de linkerkant voor vinkjes. Want afvinken werkt zo lekker, vind jij ook niet?

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *