Rust in je hoofd door te journalen

Tegenwoordig moeten we van alles en als er even niks moet, blijven we toch ook vaak bezig omdat we dat nu eenmaal gewend zijn. Ik spreek uit eigen ervaring, want ik heb dit zelf ook. Je wordt er vanzelf chaotisch van. Het is dan fijn om rust in je hoofd te creëren. Dit kan gemakkelijk door te journalen.

Rust in je hoofd

Wat maakt nou dat journalen zo geschikt is om rust in je hoofd te krijgen? Allereerst zijn het letterlijk je externe hersenen. Doordat je op schrijft wat je wilt onthouden, hoef je er zelf niet meer over na te denken. Het staat immers op papier, dus je hebt een referentie. Het leuke effect is daarbij dat je het soms toch nog zelf weet te herinneren doordat je het hebt opgeschreven. Grappig hoe dat werkt.

Daarnaast is het moment dat je gaat journalen vaak een rustmomentje. Je neemt even de tijd om voor jezelf bezig te gaan. Dit kan praktisch zijn, maar ook puur ter ontspanning. Journalen zorgt dus op verschillende manieren voor rust in je hoofd.

7 ideeën waarbij journalen kan bijdragen voor rust in je hoofd

Dat klinkt ideaal, toch? Maar dan is natuurlijk de vraag: hoe ga je te werk? Dat is voor iedereen verschillend en vooral heel persoonlijk. Dit zijn 7 ideeën:

  1. Zelfreflectie: Door regelmatig te journalen, geef je jezelf de kans om dieper na te denken over je gedachten en gevoelens. Dit helpt je om jezelf beter te begrijpen en bewust te worden van eventuele patronen of triggers die stress kunnen veroorzaken.
  2. Emotiebeheer: Het opschrijven van je emoties kan helpen om ze te uiten en te begrijpen. Dit kan bijdragen aan het verminderen van innerlijke spanning en het bevorderen van emotioneel welzijn.
  3. Probleemoplossing: Als je met problemen, zorgen of beslissingen worstelt, kan journalen je helpen om verschillende perspectieven te onderzoeken en mogelijke oplossingen te verkennen. Het visueel maken van gedachten op papier kan helderheid bieden.
  4. Stressvermindering: Het neerschrijven van wat er in je hoofd omgaat, kan dienen als een soort mentale uitlaatklep. Hierdoor kan stress worden verminderd, omdat je gedachten niet langer rond blijven malen in je hoofd.
  5. Mindfulness: Journalen kan een vorm van mindfulness zijn, waarbij je je bewust bent van het huidige moment terwijl je je gedachten op papier zet. Dit kan helpen om je gedachten los te laten en je te concentreren op het hier en nu.
  6. Gratitude: Een dankbaarheidsdagboek bijhouden, waarin je dagelijks dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent, kan je helpen je te richten op positieve aspecten van je leven en een gevoel van tevredenheid bevorderen.
  7. Loslaten: Soms kunnen gedachten en emoties vast blijven zitten in je hoofd, wat spanning veroorzaakt. Journalen biedt je de mogelijkheid om deze gedachten op papier vast te leggen en ze vervolgens los te laten.

Om optimaal van het journalen te profiteren, is het belangrijk om hier regelmatig tijd voor vrij te maken, een rustige omgeving te zoeken en om je geen zorgen te maken over grammatica of structuur. Dit is echter voor iedereen verschillend, dus experimenteer vooral met wat voor jou werkt.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *