De Bullet Journal methode: efficiënt en bedachtzaam journalen

Denk je dat je geen tijd hebt voor journalen? Think again! Met de Bullet Journal methode kun jij alsnog aan de slag. Het is erop gericht om efficiënt, maar bedachtzaam te zijn. Het is niet per se hetzelfde als journalen, maar kan er wel een onderdeel van zijn. Dat legde ik eerder al eens uit. Maar, wat is de Bullet Journal methode nou precies en hoe werkt het? Ik neem je mee in vogelvlucht.

De Bullet Journal methode

De Bullet Journal Methode

De Bullet Journal methode, ook wel BuJo genoemd, is bedacht door Ryder Carroll. Naar zijn eigen zeggen is het een mindfulness oefening dat ontworpen is als een productiviteitssysteem. Het is een hulpmiddel dat je zal helpen om je hoofd leeg te maken, het heden te verwerken, te onderzoeken wat werkt en je eigen leven te schrijven. De methode bestaat uit twee delen: het systeem en de uitvoering.

Het systeem

Het systeem concentreert zich op wat je doet. Om je gedachten te noteren en organiseren. Dit doe je door middel van ‘rapid logging‘, wat de taal is waarin je in je BuJo schrijft. Het betekent dat je informatie snel en beknopt opschrijft door middel van ‘bullets‘. Hiermee kun je gemakkelijk zien waar het over gaat:

  • o = evenement, zowel gepland als achteraf
  • = taak die je wilt uitvoeren
  • x = taak die afgerond is
  • > = taak die verplaatst is naar de volgende soortgelijke log (dag, week, maand of andere collectie)
  • < = taak die verplaatst is naar de toekomst log
  • = notities die gaan over feiten, ideeën, gedachten en observaties

Collecties

Om je bullet journal op te zetten, maak je gebruik van collecties. Deze kun je zelf invullen. Dit zijn degenen die vanuit de Bullet Journal worden meegegeven:

  • Index: om je te helpen vinden waar je al je collecties hebt staan, ieder nieuw onderwerp voeg je hier toe met paginanummers
  • Toekomstlog: een overzicht van jouw komende jaar, voor items die je niet in de komende maand gaat doen
  • Maand log: een overzicht van je huidige maand, voor dingen die je deze maand gaat doen
  • Dagelijkse log: ontworpen voor alledaags gebruik, waarbij je bullets noteert gedurende de dag

Weet je niet hoe je een bepaalde collectie kunt of wilt vormgeven? Hier vind je inspiratie.

De uitvoering

De uitvoering richt zich op waarom je iets doet. De Bullet Journal methode geeft je handvaten om het kaf van het koren te scheiden, dus om ervoor te zorgen dat je afleidingen weg haalt en dat je acties in lijn blijven met je waarden.

Hoe? Hierboven wordt het al even genoemd: dingen die verplaatst worden naar een andere plek in je bullet journal. Dit noem je migratie. Echter is dit meer dan simpelweg het opnieuw opschrijven van je taken. Het gaat erom dat je de tijd neemt om na te denken of iets nog steeds relevant is. Als het niet meer relevant is, streep het dan door. Als iets niet de moeite waard is om opnieuw op te schrijven, is dit vaak het geval. Is het nog wel relevant? Verplaats het dan naar de juiste collectie met de desbetreffende ‘bullet’.

Kortom: de Bullet Journal methode is een constant proces van verfijning, reflectie en documentatie. Te starten met het stellen van je intenties. Echter is het ook een systeem dat gemakkelijker bij te houden is in het leven van dag tot dag. Perfect voor jou als drukke vrouw dus!

Meer weten over de Bullet Journal methode? Bestel het boek van Ryder Carroll.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *