Neerwaartse spiraal? Zo zorg je dat je positief blijft

Je herkend het vast wel. Je bent altijd druk met de gebeurtenissen van dag tot dag. Het voelt alsof je wordt geleefd. Misschien zit je zelfs wel in een neerwaartse spiraal. Tijd voor wat positiviteit in je leven dus. Het noteren van je dankbaarheid is een prachtige manier om dit te realiseren.

Het menselijk brein

Hoe vervelend ook, het menselijk brein is geneigd om negatieve ervaringen beter en sneller op te slaan dan positieve. Dit komt vanuit het oerinstinct om te overleven, omdat we ons dan beter herinneren waar gevaar op de loer ligt. Waarschijnlijk weet je dus beter hoe je iemand jou vroeger heeft gepest dan dat je de leuke momenten met diegene hebt onthouden. Daarnaast zijn onze hersenen ook heel goed in vergeten. Alles wat niet belangrijk is, wordt niet opgeslagen in het lange termijn geheugen. Weet jij bijvoorbeeld nog wat je vorige week woensdag hebt gegeten?

Positieve stimulans

Hoewel deze twee functies van het brein noodzakelijk zijn om te overleven, kan het ook zijn dat je hierdoor niet lekker in je vel zit. Niemand wordt blij van alleen maar negativiteit. Daarom kan het heel nuttig zijn om te schrijven waar je dankbaar voor bent. Door hierover te journalen, sta je er bewust bij stil op het moment dat je dit opschrijft. Ook heb je het vastgelegd, dus kun je er later naar terug refereren als het even niet zo lekker gaat. Wist je dat schrijven er sowieso voor zorgt dat je brein een positieve stimulans krijgt en dat je het ook nog eens beter onthoudt? Zo vang je dus twee vliegen in een klap!

Dankbaarheid vastleggen

Maar: hoe doe je dat dan, het vastleggen van je dankbaarheid? Dit hoeft totaal niet moeilijk te zijn. Simpelweg je notitieboek openslaan naar de eerstvolgende lege pagina en hier iedere dag je dankbaarheid neerpennen is genoeg. Zelf heb ik sinds januari 2024 iedere maand een overzicht om dit o op te schrijven.

Wat kun je noteren? Dit mag iets groots zijn zoals het slagen voor een opleiding, het aangenomen worden voor een nieuw baan of het kopen van een huis. Echter is het nog veel belangrijker om te kleine positieve ervaringen te documenteren. Dat zijn namelijk de dingen die je het snelste vergeet. Denk dus aan het zonnetje dat vandaag scheen toen je naar je werk toe fietste, je kind die iets uit zichzelf deed, iemand die je heeft geholpen enzovoort. Dit mag op de dag zelf gebeurd zijn, maar kan ook iets algemeens zijn. Het is maar net wat in je op komt in dat moment!

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *