Wat is het verschil tussen een journal en een bullet journal?

Als je bekend bent met journalen, ben je het begrip bullet journal vast ook wel eens tegen gekomen. Sterker nog: ik schat de kans vrij hoog in dat je op deze manier bekend met geraakt met journalen. Het is namelijk een populaire term binnen dit wereldje. Maar wist je dat een journal en een bullet journal helemaal niet hetzelfde (hoeven) zijn? Het verschil leg ik uit in dit blog.

Verschil tussen een journal en een bullet journal

Wat is een journal?

Laten we starten met het begrip ‘journal’. Wat is dat eigenlijk? Eigenlijk is het niet meer dan een notitieboek waarin je persoonlijke gegevens in kunt noteren. Het is een Engels begrip dat letterlijk vertaald ‘logboek’ of ‘dagboek’ betekent. Dat laatste kennen we waarschijnlijk allemaal: een notitieboek waarin je jouw gedachten en gevoelens op kunt schrijven en alleen voor jou ogen bestemd is. Of gewoon het beschrijven van je dag, zoals ik vroeger ook vaak deed.

Echter hoeft een journal niet perse een dagboek te zijn in deze zin. Je kunt er eigenlijk alles in vastleggen wat jij graag wilt en waar je behoefte aan hebt. Een aantal voorbeelden:

 • Planning
 • Herinneringen
 • Dankbaarheid
 • Gezondheid
 • Dromen
 • Reizen

Dit lijstje is lang niet compleet, maar het geeft wel aan wat er allemaal mogelijk is. Een journal kan over werkelijk alles gaan wat je bezig houdt. En het fijne is, is dat het ook helemaal is in te delen naar je eigen voorkeuren. Er bestaan geen regels. Die maak je helemaal zelf. Je kunt het zo simpel of uitgebreid (creatief) maken als je zelf wilt.

Wat is een bullet journal?

Dan gaan we het hebben over een bullet journal. Dit is een systeem voor persoonlijke organisatie dat bedacht is door Ryder Carroll. Het is een notitieboek met daarin al je plannen, herinneringen, to do lijstjes, ideeën en andere manieren om je leven te organiseren. De naam bullet journal komt weg uit twee onderdelen:

 • Je gebruikt bullets (stipjes) om alles te noteren
 • Je gebruikt een notitieboek met een dot grid (stipjes) om deze journal in te maken

Als je gebruik maakt van deze methode, ben je bezig met ‘rapid logging’ (snel vastleggen) door middel van verschillende symbolen. Een stip voor een taak, een rondje voor een evenement, een streepje voor een notitie enzovoort. Daarbij heb je een index, (verschillende) logs en collecties voor verschillende onderdelen in je journal. Denk aan:

 • Jaar-, maand-, week- en dagoverzichten
 • Projectplanner
 • Trackers voor gewoontes, productiviteit e.d.
 • en meer…

Een belangrijk onderdeel van bullet journaling is dat je aan migreren doet. Eerst noteer je alles wat in je op komt en laten plaats je dit in de juiste overzichten. Maar ook om het mee te nemen naar een volgende maand of lijst bijvoorbeeld.

Dit is even heel kort uitgelegd wat het inhoud. Mocht je meer informatie willen over de bullet journal methode, lees dan het boek dat geschreven is door Ryder Carroll zelf.

Het verschil tussen een journal en een bullet journal

Maar wat is dan het verschil tussen een journal en een bullet journal? Simpel gesteld: in een journal ben je geheel vrij om te doen en te laten wat je wilt en in een bullet journal volg je het systeem dat ontwikkeld is door Ryder Carroll. Hoewel je alles in beiden kwijt kunt, werkt je er dus op in een bepaalde manier in. Bullet journaling is wel onderdeel van journalen, maar je volgt het systeem om jouw leven te organiseren. Journaling is jouw manier van dingen vastleggen. Overigens kun je beiden zo uitgebreid maken als je zelf wilt, hoewel een bullet journal wel bedacht is om het simpel te houden.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *