TESTEN VOOR GEBRUIK*      GEPERSONALISEERDE JOURNALS      ZOWEL PAPIERWAREN ALS HOBBYARTIKELEN

BLACK FRIDAY DEALS

geldig van vrijdag 26 november t/m maandag 29 november

Wat is de beste bullet journal?

Bullet journals zijn er in allerlei soorten en maten. Zo heb je keuze niet alleen uit verschillende merken zoals Mijn Bullet Journal, maar ook in het formaat en het soort papier bijvoorbeeld. Ook verschillende de kaften nog wel eens van elkaar. Ben jij op zoek naar een nieuwe journal en zie je door het bomen het bos niet meer? Deze handige informatiegids helpt je op weg. Want: wat is de beste bullet journal?

Keuzegids

Het antwoord op die vraag, is een persoonlijke. Waar de één blij wordt van een gebonden boekje, is de ander veel gelukkiger met een ringband. De beste bullet journal is dus niet algemeen te bepalen, maar is afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Bij het Googlen had je vast graag een kant-en-klaar antwoord gekregen, maar die kan ik je helaas niet bieden. In deze gids bespreek ik de voor- en nadelen van verschillende aspecten zodat jij een weloverwogen keuze maakt. Pak pen en papier bij de hand om jouw keuzes op een rijtje te zetten: zo is het straks gemakkelijker zoeken.

Papiersoort

Het belangrijkste aspect van de keuze voor een bullet journal, is de papiersoort. Vind je wit prettig om op te werken, of heb je liever een crème achtige ondergrond? Eventueel kun je ook kiezen voor zwart papier als je eens iets anders wilt. Houd er dan wel rekening mee dat je de juiste schrijfwaren in huis hebt om in jouw bullet journal te werken. Bedenk ook of je wilt werken op een gestipte pagina’s zoals het bullet journal is ontworpen, of dat je toch liever met hokjes, lijntjes of blanco papier werkt. Stipjes zorgen voor een beetje houvast, maar niet teveel. Hokjes zijn gestroomlijnd, maar kunnen het schrijven onderbreken voor je gevoel. Lijntjes zorgen ervoor dat je recht schrijft, maar bieden niet veel vormgeving opties. Blanco biedt veel vrijheid, maar misschien iets te veel.

Naast de kleur en ontwerp is ook de dikte van het papier belangrijk. Vind jij ghosting (zien van werk op de achterzijde) en/of bleeding (doorbloeden van inkt op volgende pagina’s) een probleem? Dan heb je een hoger aantal grams nodig. Over het algemeen ghosten de meeste journals, met enkele uitzonderingen. Persoonlijk vind ik dit niet erg, omdat het sfeer geeft aan je pagina’s. Mocht je dit wel een probleem vinden, raad ik papier hoger dan 160 grams of een zwarte ondergrond aan.

In mijn ervaring is bleeding echter een groter probleem. Hierbij is het afhankelijk van welke materialen je gebruikt. Als je alleen aan de slag gaat met een pen, zal dit minder snel bloeden dan Ecoline. Gebruik je jouw bullet journal alleen om dingen op te schrijven, is 80 of 90 grams genoeg. Wil je graag knippen en plakken, maar ook tekenen? Kijk dan naar een bullet journal met 120 grams papier. Als je hele kunstwerken wilt maken, kies dan voor 160 grams.

Let op! Alcohol markers zijn nooit geschikt voor je bullet journal en zullen altijd bloeden op de achterkant en verdere pagina’s.

Formaat

Het volgende aspect waar je over na moet denken, is het formaat van je journal. Het meest gebruikte formaat is A5 of iets soortgelijks. Persoonlijk vind ik dit prettig werken, zeker omdat een spread ongeveer een A4’tje is. Als jij groot schrijft of werkt, is het handiger om een grotere journal te hebben. Mocht je jouw boekje altijd bij je willen hebben, is een kleiner formaat een betere optie: een compact boekje past immers beter in je tas en is niet al te zwaar. Een grotere journal is ook prettig als je hem vooral op één plek gebruikt. Net als je hem wilt gebruiken om herinneringen in vast te leggen met foto’s bijvoorbeeld. Het A5 formaat is een gemiddelde van beide opties en wordt om deze reden het meest gekozen, maar je kunt het formaat van jouw journal het beste aanpassen op jouw gebruik.

Soort

Zodat je de kleur van het papier, het aantal grams papier en het formaat van de journal hebt bepaald, is het zaak om te bedenken wat je het prettigste vindt werken qua systeem. Wil je graag een gebonden boekje of toch liever een losbladige? Hoewel de oorsprong van een bullet journal een gebonden notitieboek is, kan het zijn dat jij het fijn vindt om bladen te kunnen verwisselen of eruit te halen als het nodig is. Als je voor gebonden kiest, heb je echter nog meer keuzes: softcover (is flexibel), hardcover (kan tegen stootje) of ringband (helemaal om te vouwen zodat het minder ruimte in beslag neemt, maar schrijven in de buurt van de ringband kan lastig zijn). Nog een optie is om alle onderdelen die je in jouw journal wilt in aparte boekjes te zetten en deze samen te binden in een omslag.

Extra’s

Een bullet journal is niet zomaar een notitieboek, maar wordt vaak geleverd met extra’s. Denk bijvoorbeeld aan voorgedrukte pagina’s. Vind je deze hulp fijn of heb je liever blanco pagina’s? Veel journals hebben bovendien handige hulpmiddelen. Denk aan leeslintjes die het gemakkelijk maken om bepaalde pagina’s op te zoeken, een penloop om jouw favoriete pen bij jouw journal te bewaren, een vakje achterin om bijvoorbeeld foto’s en stickers in de bewaren totdat je ze gebruikt en een elastiek om het boekje bij elkaar te houden. Als je één of meerdere van deze dingen belangrijk vindt, schrijf dit dan op jouw lijstje.

Kaft

En als laatste ga je kijken wat je graag op de kaft wilt. Dit is (deels) gebonden aan de keuzes die je hierboven hebt gemaakt, dus mijn advies is om hier pas naar te kijken als je jouw beste bullet journal hebt gevonden.

Jouw beste bullet journal

Als het goed is, heb je nu een lijstje gemaakt met de eigenschappen van een journal die voor jou belangrijk zijn. Mochten sommige items optioneel zijn, zet dan een sterretje voor de meest belangrijke punten. Op basis van deze punten ga je nu zoeken naar jouw beste bullet journal. Bestel hem vervolgens via deze link! Mocht je er niet uit komen, geef ik je graag persoonlijk advies. Stuur mij een mailtje en ik denk graag met mee.

Laatste blogs

Wat is de beste brush pen?

Wil je graag aan de slag met brushlettering en weet je niet zo goed met welke pen je moet beginnen? Of ben je al een tijdje bezig, maar ben je benieuwd wat nou de beste brush pen is? Ik zet de verschillende soorten voor je op een rijtje in dit blog en vertel je...

6 journal pagina ideeën voor Sinterklaas

Sinterklaas is weer in het land! Wil jij deze feestelijke gelegenheid in jouw journal verwerken? Ik heb 6 journal pagina ideeën voor Sinterklaas op een rijtje gezet. 6 journal pagina ideeën voor Sinterklaas Verlanglijstje Ga jij pakjesavond vieren en/of lootjes...

Unboxing stationery box oktober 2021: feestdagen

Dit was de stationery box van oktober 2021 met het thema feestdagen! In de video laat ik zien welke papierwaren erin zitten van Nouk-san, Echo Park, Studio Ins & Outs, Faber Castell en Pentel. Wil jij deze editie ook graag scoren en/of een abonnement op de...

Cadeautips voor journalers

De feestdagen staan voor de deur! Vind jij het ieder jaar weer een uitdaging om cadeaus uit te zoeken? Met deze gids scoor je gemakkelijk het ideale cadeau voor een journaler. Deze cadeautips kan ik je van harte aanraden. CreaChick Is jouw dochter, vriendin, moeder of...

Wat is het beste merk fineliner?

Ben jij op zoek naar een fineliner en zie jij door de bomen het bos niet meer? Dat is niet zo gek, want er bestaan allerlei merken die een fineliner op de markt hebben gebracht. JouwJournal.nl heeft er bijvoorbeeld vier in het assortiment: Faber Castell, Tombow,...

Leg jouw leven vast op papier!

Yes! Het is eindelijk zover: JouwJournal.nl is een feit! Vandaag openen de virtuele deuren tot de webwinkel met allerlei journal benodigdheden. Eerder stond alles op Post & Papier, maar daar kun je voortaan terecht voor postartikelen. Toch zijn de webwinkels wel...

Over JouwJournal.nl

JouwJournal.nl is jouw (web)adres voor journalbenodigdheden. Let jouw leven vast op papier! Mijn passie voor papier, illustratie en creativiteit zorgt ervoor dat ik met veel liefde en plezier werk om de mooiste papierwaren voor jou te maken, te selecteren en te verpakken.

Contact

Contact

JouwJournal.nl
Van Goghlaan 40
8442 HW Heerenveen
Dit is géén bezoekadres!

E-mail: anouk@jouwjournal.nl
Telefoon: +631 3888 3686
WhatsApp: +631 3888 3686
Direct bereikbaar op ma, di ochtend, wo ochtend, do middag en vr ochtend. Daarbuiten duurt het langer voordat ik reageer.

Bedrijfsgegevens

KvK nummer: 52800857
BTW nummer: NL002255673B49

Rekening
256614318 t.n.v. Nouk-san
IBAN: NL84 KNAB 0256 6143 18
BIC: KNABNL2H