Wat is de beste bullet journal?

Bullet journals zijn er in allerlei soorten en maten. Zo heb je keuze niet alleen uit verschillende merken, maar ook in het formaat en het soort papier bijvoorbeeld. Ook verschillende de kaften nog wel eens van elkaar. Ben jij op zoek naar een nieuwe journal en zie je door het bomen het bos niet meer? Deze handige informatiegids helpt je op weg. Want: wat is de beste bullet journal?

Keuzegids

Het antwoord op die vraag, is een persoonlijke. Waar de één blij wordt van een gebonden boekje, is de ander veel gelukkiger met een ringband. De beste bullet journal is dus niet algemeen te bepalen, maar is afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Bij het Googlen had je vast graag een kant-en-klaar antwoord gekregen, maar die kan ik je helaas niet bieden. In deze gids bespreek ik de voor- en nadelen van verschillende aspecten zodat jij een weloverwogen keuze maakt. Pak pen en papier bij de hand om jouw keuzes op een rijtje te zetten: zo is het straks gemakkelijker zoeken.

Papiersoort

Het belangrijkste aspect van de keuze voor een bullet journal, is de papiersoort. Vind je wit prettig om op te werken, of heb je liever een crème achtige ondergrond? Eventueel kun je ook kiezen voor zwart papier als je eens iets anders wilt. Houd er dan wel rekening mee dat je de juiste schrijfwaren in huis hebt om in jouw bullet journal te werken. Bedenk ook of je wilt werken op een gestipte pagina’s zoals het bullet journal is ontworpen, of dat je toch liever met hokjes, lijntjes of blanco papier werkt. Stipjes zorgen voor een beetje houvast, maar niet teveel. Hokjes zijn gestroomlijnd, maar kunnen het schrijven onderbreken voor je gevoel. Lijntjes zorgen ervoor dat je recht schrijft, maar bieden niet veel vormgeving opties. Blanco biedt veel vrijheid, maar misschien iets te veel.

Naast de kleur en ontwerp is ook de dikte van het papier belangrijk. Vind jij ghosting (zien van werk op de achterzijde) en/of bleeding (doorbloeden van inkt op volgende pagina’s) een probleem? Dan heb je een hoger aantal grams nodig. Over het algemeen ghosten de meeste journals, met enkele uitzonderingen. Persoonlijk vind ik dit niet erg, omdat het sfeer geeft aan je pagina’s. Mocht je dit wel een probleem vinden, raad ik papier hoger dan 160 grams of een zwarte ondergrond aan.

In mijn ervaring is bleeding echter een groter probleem. Hierbij is het afhankelijk van welke materialen je gebruikt. Als je alleen aan de slag gaat met een pen, zal dit minder snel bloeden dan Ecoline. Gebruik je jouw bullet journal alleen om dingen op te schrijven, is 80 of 90 grams genoeg. Wil je graag knippen en plakken, maar ook tekenen? Kijk dan naar een bullet journal met 120 grams papier. Als je hele kunstwerken wilt maken, kies dan voor 160 grams.

Let op! Alcohol markers zijn nooit geschikt voor je bullet journal en zullen altijd bloeden op de achterkant en verdere pagina’s.

Formaat

Het volgende aspect waar je over na moet denken, is het formaat van je journal. Het meest gebruikte formaat is A5 of iets soortgelijks. Persoonlijk vind ik dit prettig werken, zeker omdat een spread ongeveer een A4’tje is. Als jij groot schrijft of werkt, is het handiger om een grotere journal te hebben. Mocht je jouw boekje altijd bij je willen hebben, is een kleiner formaat een betere optie: een compact boekje past immers beter in je tas en is niet al te zwaar. Een grotere journal is ook prettig als je hem vooral op één plek gebruikt. Net als je hem wilt gebruiken om herinneringen in vast te leggen met foto’s bijvoorbeeld. Het A5 formaat is een gemiddelde van beide opties en wordt om deze reden het meest gekozen, maar je kunt het formaat van jouw journal het beste aanpassen op jouw gebruik.

Soort

Zodat je de kleur van het papier, het aantal grams papier en het formaat van de journal hebt bepaald, is het zaak om te bedenken wat je het prettigste vindt werken qua systeem. Wil je graag een gebonden boekje of toch liever een losbladige? Hoewel de oorsprong van een bullet journal een gebonden notitieboek is, kan het zijn dat jij het fijn vindt om bladen te kunnen verwisselen of eruit te halen als het nodig is. Als je voor gebonden kiest, heb je echter nog meer keuzes: softcover (is flexibel), hardcover (kan tegen stootje) of ringband (helemaal om te vouwen zodat het minder ruimte in beslag neemt, maar schrijven in de buurt van de ringband kan lastig zijn). Nog een optie is om alle onderdelen die je in jouw journal wilt in aparte boekjes te zetten en deze samen te binden in een omslag.

Extra’s

Een bullet journal is niet zomaar een notitieboek, maar wordt vaak geleverd met extra’s. Denk bijvoorbeeld aan voorgedrukte pagina’s. Vind je deze hulp fijn of heb je liever blanco pagina’s? Veel journals hebben bovendien handige hulpmiddelen. Denk aan leeslintjes die het gemakkelijk maken om bepaalde pagina’s op te zoeken, een penloop om jouw favoriete pen bij jouw journal te bewaren, een vakje achterin om bijvoorbeeld foto’s en stickers in de bewaren totdat je ze gebruikt en een elastiek om het boekje bij elkaar te houden. Als je één of meerdere van deze dingen belangrijk vindt, schrijf dit dan op jouw lijstje.

Kaft

En als laatste ga je kijken wat je graag op de kaft wilt. Dit is (deels) gebonden aan de keuzes die je hierboven hebt gemaakt, dus mijn advies is om hier pas naar te kijken als je jouw beste bullet journal hebt gevonden.

Jouw beste bullet journal

Als het goed is, heb je nu een lijstje gemaakt met de eigenschappen van een journal die voor jou belangrijk zijn. Hiermee kun je vervolgens bepalen welk notitieboek geschikt is voor jou.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *