4 redenen waarom doelen stellen belangrijk is

Overal waar je gaat wordt je er waarschijnlijk mee dood gegooid: doelen stellen. In je opleiding, in je werk, in een cursus die je volgt, in coaching… noem maar op. Ook voor je journal is het handig om dit te doen, hoe lastig dit ook lijkt te zijn. Waarom is dit dan zo? Dit zijn 4 redenen waarom doelen stellen belangrijk is.

1. Een doel geeft je richting

Stel je voor: je gaat in de auto zitten en je wilt de navigatie instellen. Hierbij moet je specifiek invoeren waar je heen wilt. Als je dit niet doet, heeft je navigatie geen idee waar hij je heen moet sturen. Dit geldt eigenlijk bij alles. Zonder doel ga je alle kanten op. Je weet dan dus niet waar je heen werkt.

2. Een doel zorgt voor motivatie

Met een doel heb je een stip op de horizon, die je kunt onderverdelen in kleine stappen. Het is gemakkelijker om gemotiveerd te blijven als je weet dat je binnen korte tijd iets bereikt dan dat dit op lange termijn is. Bijvoorbeeld: binnen een jaar heb jij rust in je hoofd gecreëerd door te journalen. Een kleinere stap is dan om uit te zoeken waarover je wilt journalen. Heb je dit behaald? Dan ga je verder naar de volgende stap. Je motivatie is hierdoor veel groter, want zo heb je successen tussendoor en is het behapbaar.

3. Een doel geeft je focus

Mensen met een lange lijst met meerdere doelen die ze tegelijkertijd uitvoeren, bereiken minder dan mensen die zich focussen op één doel. Je kunt een doel zien als een soort trechter: je richt je aandacht op één punt. Oftewel focus. Totdat je dit hebt bereikt, ben je alleen hiermee bezig. Pas daarna pak je een volgend doel op de lijst en werk je ze langzaam af. Door ervoor te zorgen dat jij je focust, bereik je meer.

4. Een doel zorgt ervoor dat je resultaten kunt meten

Als je duidelijk hebt opgesteld waar je heen wilt, kun je ook gemakkelijk meten waar je op dat moment staat. Het is hierbij handig om ook een nulmeting te hebben. Dat niet alleen, je kunt ook gemakkelijk bijsturen op het moment dat je merkt dat iets niet lukt. Zo houdt je grip op de voortgang.

Dat waren 4 redenen waarom doelen stellen belangrijk is. Niet alleen in je werk en je studie, maar dus ook in je journal.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *