Inhoud

Wat doe je eerst: onderwerp of notitieboek uitzoeken?

Een notitieboek uitzoeken. Persoonlijk vind ik het een van de leukste onderdelen uit mijn stappenplan om een journal op te zetten naar jouw behoeftes. Ik heb zelf best wat boekjes in de kast staan. Ik kan me zo voorstellen dat dit voor jou ook zo is. Maar, wat is handig: eerst het onderwerp of het notitieboek uitzoeken voor je journal? Daar gaan we het over hebben in deze blog.

Journal onderwerp of notitieboek: wat komt eerst?

Om antwoord te geven op deze vraag, neem ik je mee in mijn ervaring rondom journalen. Als kind zijnde schreef ik dagboeken vol (ze liggen nog steeds op zolder). Toen ik tiener was, startte ik met planners. En in mijn twintiger jaren ontdekte ik het bullet journalen. In al die tijd ben ik net zo gek geweest op stationery als het journalen. Nog steeds is dit het geval.

Op basis van deze kennis en ervaring die ik door de jaren heb opgedaan, kan ik je vertellen dat het handig is om als eerste het journal onderwerp te bepalen. En daarna pas het notitieboek uit te zoeken. Wat overigens niet betekent dat je geen prachtige notitieboeken meer kunt kopen als je er zin in hebt natuurlijk. Zorg er echter voor dat het doel van jouw journal bij het notitieboek past.

Waarom is dit handig?

Oké, eerst het onderwerp van je journal dus. Maar waarom is dit zo? In het stappenplan dat ik heb opgesteld om je journal aan te laten sluiten op je behoeftes kom je hier achter. Het doel van je journal – en daarmee dus het onderwerp – is bepalend voor welke soort indelingen je in je journal gaat opzetten. En ook welke materialen je gaat gebruiken. Deze drie factoren zijn dan ook leidend voor het uitzoeken van jouw notitieboek. Als het papier van je notitieboek erg dun is, kun je er beter geen materialen in gebruiken die snel doordrukken. Mocht je graag groots willen werken, is een A6 formaat boekje misschien niet zo praktisch.

Voorbeeld

Om je een voorbeeld te geven: ik heb onlangs een notitieboek uitgezocht voor mijn reading journal. Op de kaft van dit B6 notitieboek van Archer & Olive staat een stapel met boeken. Dit past er natuurlijk perfect bij qua ontwerp. Echter heb ik wel op basis van mijn doel dit notitieboek gekocht, niet andersom. Ook heb ik eerst gekeken naar hoe ik mijn journal in wil gaan richten voordat ik een besluit nam over het formaat. En gekeken naar de materialen die ik wil gebruiken voor een keuze rondom de dikte van het papier.

Als je een notitieboek koopt omdat je hem mooi vindt en daarom met een bepaalde journal wilt beginnen, is niet de beste motivatie om te blijven journalen. Een doel ergens voor willen hebben is wat anders dan een doel opstellen dat daadwerkelijk bij jou past.

Vind je het lastig om een onderwerp uit te zoeken oftewel een doel op te stellen voor je journal? Ik help je er graag bij in de Journal Academie. Hierin ga je stap voor stap aan de slag om je journal aan te laten sluiten op jouw behoeftes. Inclusief handige informatie waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een notitieboek én een keuzehulp om het je gemakkelijker te maken.

Vond je dit ARTIKEL interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Anouk
Anouk
Ik ben Anouk Hempenius, journalcoach voor drukke vrouwen. Als ondernemer en moeder weet ik als geen ander hoe het is om rust in je hoofd en balans in je leven te willen. Mijn oplossing? Journalen! Dit doe ik dan ook al jaren in allerlei verschillende vormen met succes. En ik wens jou dit ook toe! Mijn missie is om jou te inspireren en stimuleren om een journal op te zetten én bij te houden. Want, je weet het: pen en papier zijn voor altijd.

Anderen bekeken ook

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *