Wat doe je eerst: onderwerp of notitieboek uitzoeken?

Een notitieboek uitzoeken. Persoonlijk vind ik het een van de leukste onderdelen uit mijn stappenplan om een journal op te zetten naar jouw behoeftes. Ik heb zelf best wat boekjes in de kast staan. Ik kan me zo voorstellen dat dit voor jou ook zo is. Maar, wat is handig: eerst het onderwerp of het notitieboek uitzoeken voor je journal?

Journal van Anouk

Journal onderwerp of notitieboek: wat komt eerst?

Om antwoord te geven op deze vraag, neem ik je mee in mijn ervaring rondom journalen. Als kind zijnde schreef ik dagboeken vol (ze liggen nog steeds op zolder). Toen ik tiener was, startte ik met planners. En in mijn twintiger jaren ontdekte ik het bullet journalen. In al die tijd ben ik net zo gek geweest op stationery als het journalen. Nog steeds is dit het geval.

Op basis van deze kennis en ervaring die ik door de jaren heb opgedaan, kan ik je vertellen dat het handig is om als eerste het journal onderwerp te bepalen. En daarna pas het notitieboek uit te zoeken. Wat overigens niet betekent dat je geen prachtige notitieboeken meer kunt kopen als je er zin in hebt natuurlijk. Zorg er echter voor dat het doel van jouw journal bij het notitieboek past.

Waarom is dit handig?

Oké, eerst het onderwerp van je journal dus. Maar waarom is dit zo? In het stappenplan dat ik heb opgesteld om je journal aan te laten sluiten op je behoeftes kom je hier achter. Het doel van je journal – en daarmee dus het onderwerp – is bepalend voor welke soort indelingen je in je journal gaat opzetten. En ook welke materialen je gaat gebruiken. Deze drie factoren zijn dan ook leidend voor het uitzoeken van jouw notitieboek. Als het papier van je notitieboek erg dun is, kun je er beter geen materialen in gebruiken die snel doordrukken. Mocht je graag groots willen werken, is een A6 formaat boekje misschien niet zo praktisch. Andersom is een groot notitieboek waarschijnlijk niet handig als je veel onderweg bent.

Voorbeeld

Om je een voorbeeld te geven: ik heb onlangs een notitieboek uitgezocht voor mijn boeken reviews. Op de kaft van dit B6 notitieboek van Archer & Olive staat een stapel met boeken. Dit past er natuurlijk perfect bij qua ontwerp. Echter heb ik dit notitieboek wel gekocht op basis van mijn doel, niet andersom. Ook heb ik eerst gekeken naar hoe ik mijn journal in wil gaan richten voordat ik een besluit nam over het formaat. En gekeken naar de materialen die ik wil gebruiken voor een keuze rondom de dikte van het papier.

Als je een notitieboek koopt omdat je hem mooi vindt en daarom met een bepaalde journal wilt beginnen, is niet de beste motivatie om te blijven journalen. Een doel ergens voor willen hebben is wat anders dan een doel opstellen dat daadwerkelijk bij jou past.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *