Inhoud

Wat is een key?

Als je bekend met een bullet journal of als je een notitieboek met stipjes hebt gekocht, heb je vast wel eens gehoord van het begrip ‘key’. Letterlijk vertaald is het natuurlijk ‘sleutel’, maar voor het journalen heeft het net een andere betekenis. Wat het is en hoe je het gebruikt, leg ik je uit in deze blog.

Bladzijde waarop key staat afgebeeld in een Scribbles That Matter

Wat is een key?

Een key is eigenlijk simpelweg een legenda van jouw (bullet) journal. Ik heb bullet tussen haakjes gezet, maar het is wel bedacht door de uitvinder van dit systeem Ryder Carroll. Je noteert erin welke symbolen en/of kleuren je gaat gebruiken in je journal en voor welke doeleinde deze dienen. Zo heb je bijvoorbeeld een stipje voor een taak, een rondje voor een evenement en een streepje voor een notitie. Dit zijn een aantal van de standaard keys uit de bullet journal methode. Uiteraard kun je ook voor iets anders kiezen, dat is helemaal aan jou.

Eventueel kun je ook een kleur toekennen aan een bepaald thema of onderwerp, zoals ik in het voorbeeld hierboven heb gedaan. In sommige notitieboeken is er zelfs een aparte ruimte voor een key. Dit is ook te zien op deze afbeelding. Het notitieboek dat ik hier gebruik, is afkomstig van Scribbles That Matter.

Hoe gebruik je een key?

Eigenlijk is een key dus een referentie voor jouw journal. Zo weet je altijd welk symbool en/of kleur je gebruikt voor een bepaald ding in je notitieboek. Als je het even niet meer weet, kun je deze er altijd bij pakken. Mocht je jouw journal dagelijks gebruiken, heb je hem nu misschien niet meteen nodig. Echter komt hij dan alsnog van pas als je hem er later weer eens bij pakt. Het kan immers zijn dat je het dan niet meer weet. Gebruik je altijd hetzelfde systeem? Dan is een key misschien niets voor jou. Voeg hem alleen toe als je er daadwerkelijk iets aan hebt.

Vond je dit ARTIKEL interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Anouk
Anouk
Ik ben Anouk Hempenius, journalcoach voor drukke vrouwen. Als ondernemer en moeder weet ik als geen ander hoe het is om rust in je hoofd en balans in je leven te willen. Mijn oplossing? Journalen! Dit doe ik dan ook al jaren in allerlei verschillende vormen met succes. En ik wens jou dit ook toe! Mijn missie is om jou te inspireren en stimuleren om een journal op te zetten én bij te houden. Want, je weet het: pen en papier zijn voor altijd.

Anderen bekeken ook

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *