Zo bereik je jouw doelen sneller

Begin van dit jaar ben ik gestart met het opstellen van doelen per kwartaal in plaats van per jaar. Wat wil ik de komende drie maanden bereiken? Om meer overzicht te creëren en in actie te komen. Ik werd geïnspireerd om dit te doen door JashiiCorrin, een YouTuber uit Nieuw Zeeland. Halverwege kwam ik er pas achter dat het gebaseerd is op het boek van Brian P. Morgan: ‘Het 12 weken jaar’. Dit is hoe het werkt.

12 weken jaar: doelen stellen per kwartaal

Het 12 weken jaar

Afgelopen jaren heb ik – zoals velen met mij – altijd jaardoelen opgesteld. Wat wil ik aan het eind van een jaar hebben behaald? Het punt is alleen dat dit een vrij lang tijdbestek is, hoe snel de tijd voor je gevoel ook gaat. Aan het begin van het jaar heb je het gevoel dat je nog zeeën van tijd hebt. Tegen het einde van het jaar moet dan ineens nog van alles gebeuren. Niet handig dus. Het 12 weken jaar lost dit op. In plaats van doelen op te stellen voor een heel jaar, doe je dit voor een kwartaal. Of eigenlijk 12 weken, met een week extra voor reflectie waardoor je uit komt op de 13 weken uit een kwartaal. Iedere week geldt hier dus eigenlijk als één maand. Hierdoor creëer je namelijk urgentie voor jezelf.

Hoe werkt het?

Je stelt 3 of 4 doelen op die je het komende kwartaal wilt bereiken. Uiteraard moeten deze wel realistisch zijn. Die werkt je vervolgens uit tot concrete weekdoelen. Op basis daarvan maak je een dagelijkse takenlijst die verdeeld in drie delen: taken die echt af moeten, twijfelgevallen en taken die je zou kunnen doen als je nog tijd over hebt. Dit doe je 12 weken lang. In de dertiende week is het zaak om te reflecteren, doelen op te stellen voor het volgende kwartaal en vooral ook om even te rusten. Je hebt immers waarschijnlijk harder gewerkt dan je normaal zou doen.

Waarom ben ik enthousiast?

Ik werk sinds begin 2024 met doelen per kwartaal. Op het moment van het schrijven van dit blog zit ik midden in mijn tweede cyclus. Wat ik vooral prettig vind, is dat ik heel concreet weet wat me te doen staat. Per kwartaal, per maand, per week én per dag. Ik zet mijn doelen namelijk daadwerkelijk om naar acties en dat deed ik eerder niet. Omdat ik van afvinken houd, ben ik heel gemotiveerd om de taken uit te voeren. Dit betekent niet dat altijd alles af is binnen het gestelde tijdsbestek, maar het gaat wel een stuk beter dan voorheen. Ik ben nu een stuk productiever.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *