Zo sluit je jouw jaar af in je journal

Het jaar zit er alweer bijna op… tijd om de balans op te maken van het afgelopen jaar! Om je op te maken voor het volgende jaar is het goed om even stil te staan bij de afgelopen 12 maanden. En hoe kan dat beter dan met een terugblik? Zo sluit je jouw jaar af in je journal.

Terugblik maken

Bij het maken van een terugblik is de eerste stap om te bedenken waarover je een review wilt schrijven. Wil je graag jouw jaar samenvatten? Of liever kijken of je al jouw doelen hebt behaald (als je die had opgesteld)? Maak hiervoor een kopje op de eerstvolgende lege pagina zodat je dit hier meteen op kunt schrijven. Mocht je liever knippen en plakken, maak dan eerst de opzet van de spread.

Ga vervolgens terug naar januari en blader door jouw journal heen. Wil je de hoogtepunten opschrijven? Lees dan wat je allemaal in het afgelopen jaar hebt gedaan en noteer kort welke gebeurtenissen er voor jou uit springen. Als je wilt kijken of je jouw doelen hebt behaald, check dan wat je hierover hebt geschreven gedurende het jaar. Mocht je hiervoor aparte trackers hebben gemaakt, zoek deze dan op. Door ze achteraf allemaal bij elkaar te leggen, is het gemakkelijk om te zien of het je gelukt is.

Zo sluit je jouw jaar af in je journal

Heb je dit gedaan? Gefeliciteerd, jouw terugblik is af! Erg fijn, maar om er echt wat aan te hebben, is het ook handig om te kijken naar wat er goed ging en wat er beter kan. Uiteindelijk moet een journal immers voor jou werken. En als je het echt goed wilt doen, neem dan meteen de manier van vastleggen onder de loep. Van welke trackers heb je bijvoorbeeld wel of niet gebruik gemaakt? Welke pagina of spread hikte je tegenaan om te maken? Noteer het, want dit is het moment om te kijken of jouw gekozen indeling en manier van werken jou helpt. Mocht dit namelijk niet zo zijn, is het tijd om na te denken over een andere strategie.

Feedback verwerken

Zodra je hebt opgeschreven hoe 2021 is verlopen en of alles is gelukt, is de volgende stap om de feedback te verwerken. Alleen op die manier kun je daadwerkelijk iets uit jouw terugblik halen en je klaarmaken voor het nieuwe jaar. Wat blijf je doen omdat het goed werkt? Wat ga je anders doen en op welke manier? Ook hierbij kan het gaan om doelen of de manier van vastleggen in je journal. Kortom: onderneem actie! Want alleen zo sluit je jouw jaar goed af in je journal om een nieuwe te kunnen beginnen.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *