Notities over bepaalde data in je journal? Gebruik een calendex!

Heb je notities over of plannen voor een bepaalde datum, bijvoorbeeld voor een verjaardag? Het is niet altijd praktisch om je index hiervoor te gebruiken. Zo komt hij snel vol te staan én verlies je het overzicht. Precies het tegenovergestelde van wat we willen bereiken met journalen. In dit geval is het handig om een calendex op te nemen in je journal. Wat is dit en hoe zet je hem op? Ik leg het je uit in deze blogpost.

Wat is een calendex?

Een calendex is een index en een kalender gecombineerd. Je ziet in één oogopslag of je notities hebt voor een bepaalde dag en waar deze staan in je notitieboek. Ook plan je gemakkelijk toekomstige evenementen door een referentie te plaatsen, zonder dat je het meerdere keren hoeft op te schrijven. Handig om te weten: de data voor de calendex hoeft niet opgenomen te zijn in je maand-, week- en/of dagoverzichten. Dit kunnen losse stukjes, pagina’s en/of spreads zijn. Een prachtig systeem als je een bullet journal of planner gebruikt. Maar ook ideaal als je – net als ik – af en toe iets toevoegt aan je memory journal of dagboek.

Hoe zet je een calendex op?

Om een calendex te gebruiken, moet je hem eerst opzetten. Ga hiervoor naar de eerstvolgende lege spread in je notitieboek. Vervolgens deel je zowel de linker- als rechterkant op in 6 horizontale gelijke vakken: ieder voor een maand van het jaar. Het liefst met wat ruimte aan één kant om de dagen van de week op te schrijven. Boven ieder vak schrijf je de maand. In het voorbeeld staan als eerste januari, maar als jouw journal in een andere maand start, zou ik deze als eerste plaatsen.

Eigenlijk maak je dus een tabel. Houd hierbij rekening met het aantal dagen dat een maand heeft. Vervolgens zet je in de vakken horizontale strepen tussen de dagen die een week splitsen. In het voorbeeld gaat het om een weekstart op maandag. Mocht je het fijn vinden, kun je de weeknummers er ook bij plaatsen aan de zijkant.

Hoe verwerk je data in je calendex?

Zodra je de calendex hebt opgezet, kun je hem in gebruik gaan nemen. Je zet de notities over een bepaalde datum, zoals plannen voor een verjaardag, op een pagina die jou uit komt. Vervolgens schrijf je het paginanummer van deze notities op in je calendex bij de datum waarop het evenement plaatsvindt. Zo weet jij precies waar je de notities voor dit evenement hebt staan én kun je plannen zonder dat je de maandopzet hiervoor al hebt gemaakt. Handig, toch?

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *