Digitaal journalen met notities

Bij journalen denk ik zelf vooral aan pen en papier. Maar dat komt deels doordat dit mijn persoonlijke voorkeur heeft. Er gaat voor mij niks boven werken in een notitieboek. Dat wil echter niet zeggen dat het verplicht is om te doen, want digitaal journalen kan ook! Bijvoorbeeld met de notities app op je apparaten. Handig als je veel onderweg bent en geen extra spullen mee wilt nemen.

Digitaal journalen in notitie app

Digitaal journalen in een notitie app

Hoe doe je dat dan, digitaal journalen? Ieder apparaat is tegenwoordig voorzien van een notitie app. Of het nu gaat om een smartphone, een tablet of een computer. Zelf werk ik vrijwel volledig met Apple apparaten, dus in mijn geval heet de app letterlijk ‘Notities’. Op Windows en Android kan dit eventueel verschillen. Het enige wat je hoeft te doen, is het openen van deze app en een nieuwe notitie aan te maken. Hierin kun je vervolgens typen. Eventueel zou je dit kunnen onderverdelen in collecties of tijdperiodes zoals weken en maanden om het overzichtelijk te houden.

Teksten

Het eerste waar ik aan denk bij digitaal journalen met notities, is het schrijven van teksten. Dit kunnen hele teksten zijn, maar ook door middel van rapid logging zoals in een bullet journal. Een soort dagboek dus, of in ieder geval met daily’s. Op de afbeelding zie je een voorbeeld van deze daily’s. Met de volgende keys: een . in plaats van een stip, een / voor begonnen, een – voor een notitie en een x voor klaar en een O voor een evenement. Eigenlijk zit dit heel dicht bij het systeem, maar dan met de mogelijkheden van je toetsenbord. Een echte stip is er trouwens ook wel, maar die is wat lastiger om snel te produceren.

Indelingen

Het kan echte zijn dat je liever met indelingen werkt. In dat geval kun je gebruik maken van de tabel optie. Deze zit standaard in de Notitie app van Apple. Mocht je met bijvoorbeeld Evernote werken, heb je deze optie ook. In deze tabellen kun je allerlei overzichten maken. Denk aan weken, maanden, budget, gewoontes en noem maar op. Het enige wat iets lastiger gaat indien je geen stylus of pencil voor je apparaat hebt, is het aanpassen van de standaard indelingen. Echt creatief zijn kan dus niet. Maar ik kan me voorstellen dat je hier niet naar op zoek bent als het gaat om digitaal journalen in een Notitie app zoals deze.

Wil je toch graag digitaal journalen met creatieve vrijheid? Kijk dan eens naar een (betaalde) app zoals Goodnotes. Hierin kun je schrijven, typen, ‘plakken’, highlighten en nog veel meer.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *