Foutjes wegwerken in je journal: zo doe je dat

Je bent (eindelijk) lekker aan het journalen, zie je ineens: kak, de verkeerde datum opgeschreven. Of je schiet uit tijdens het trekken van een lijn. Sjips! Even vooropgesteld dat foutjes maken menselijk is, begrijp ik het volledig als je niet alles wilt laten staan. Doe ik ook niet. Analoog een foutje corrigeren is iets lastiger dan digitaal, maar het is mogelijk. Dit zijn 7 ideeën om foutjes weg te werken in je journal.

Foutje wegwerken met stukje papier in journal

Zo werk je foutjes weg

1. Heb je extra papier bij de hand, van hetzelfde soort dat je notitieboek heeft? Bijvoorbeeld restjes van een Dutch door. Plak dit over het foutje heen. Je ziet dan wel een ophoging, maar van het foutje is niks meer te zien. Dit doe ik vooral wanneer ik een wat groter foutje heb gemaakt.

2. Overigens is het ook mogelijk om ander papier te gebruiken. Als je het niet wilt laten opvallen, is het handig om de gehele indeling met het vervangende papier te maken. Of in ieder geval soortgelijke decoratie te gebruiken. Dit kan voor één pagina, een spread of uiteraard een opzet over meerdere pagina’s.

Foutje wegwerken met stickerpapier in journal

3. Zelf gebruik ik vooral etiketstickers om kleine foutjes weg te werken in mijn bullet journal. Dit zijn A4 vellen, eventueel met een indeling van twee A5 of vier A6 stukken, die eigenlijk zijn bedoeld voor de printer. Ik print de verzendlabels voor mijn shop er bijvoorbeeld op. Ze zijn echter ook ideaal om foutjes weg te werken in een notitieboek met witte pagina’s. Wel het liefst als het een foutje is waar je iets anders neer wilt zetten, want het papier is ietwat doorzichtig. Met nieuwe tekst valt het echter amper meer op.

4. Plakken is sowieso een goede optie! Een stukje washi tape (let op: ook weer ietwat doorzichtig) of een decoratieve sticker kan een hele goede manier zijn om een foutje weg te werken. Heb je ook nog wat extra decoratie ook.

Foutje wegwerken met decoratieve sticker

5. Gebruik een beetje Tipp-Ex. Je weet wel, dat spul wat je vroeger ook op school gebruikte om foutjes te corrigeren. Ik heb hierbij zelf voorkeur voor een roller, maar de vloeibare variant kan uiteraard ook. Let wel op dat je de juiste kleur hebt, anders valt de correctie op.

6. Is je fout zodanig groot dat corrigeren lastig gaat? Eventueel zou je de pagina eruit kunnen halen. Mocht het gaan om de linkerpagina is het handiger om de pagina’s aan elkaar vast te plakken. Niet mijn voorkeur, want je verliest een extra pagina met deze opties. Maar soms is het nodig. Als er paginanummers in je notitieboek staan, onderbreek je de nummering er wel mee.

7. Werk met een uitwisbare pen. Een voorbeeld hiervan is een Pilot FriXion. Door middel van wrijving – oftewel warmte – verdwijnt inkt. Erg handig als je veel foutjes maakt. Houd er wel rekening mee dat warmte en kou dus veel invloed hebben op je teksten en tekeningen.

Krassen bij foutjes in je journal

Ik moet eerlijk bekennen dat ik mini foutjes zoals een bepaalde letter of cijfer ook nog wel eens corrigeer door er gewoon met mijn pen overheen te gaan. Of ik kras het gewoon door. Ja, dit valt op. Nee, ik geef er na een tijdje niet meer om. Fouten maken is menselijk en het laat zien dat het handwerk is. Je bent immers bezig met een analoog systeem. Foutjes horen daarbij. Het hoeft niet perfect. Maar als je je er enorm aan stoort, zijn er dus genoeg opties om dit te corrigeren.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *