Wat is beter: schrijven of typen?

In het digitale tijdperk is het vrij normaal dat we veel typen. Als het niet op de computer is, dan is het wel op je smartphone. Ook al maak je gebruik van het swype toetsenbord, de woorden vormen alsnog op een schermpje. Toch is het schrijven met de hand nog geen verleden tijd. Menig journaler zal dit beamen. Maar wat is er beter, schrijven of typen?

Schrijven met de hand

In groep 3 leer je (gelukkig nog steeds) om te schrijven. Benodigd voor je verdere schoolcarrière, maar ook voor je werk en überhaupt in je dagelijks leven. Beeld je eens in als je niet kunt schrijven… dat is toch eigenlijk niet te doen? Het komt vrijwel dagelijks van pas, zeker als je een journaler bent. Dit zijn de voordelen van schrijven met de hand:

  • Je schrijft niet meer dan nodig is, juist omdat het tijd en inspanning kost;
  • Je hersenen gaan vele verbindingen aan en je oplossend vermogen wordt geactiveerd;
  • Je fijne motoriek wordt geoefend;
  • Je ervaart een positief effect op je gevoelens en gedachten;
  • Je bent even helemaal gefocust op je werk;
  • Je maakt je hoofd leeg;
  • Je creëert overzicht;
  • Je brengt structuur aan;
  • Je onthoudt dingen beter als je ze geschreven hebt;
  • Je wordt getroost en krijgt validiteit.

Typen

Tegenwoordig is het ook normaal om te leren typen op school. Computers horen nu eenmaal bij de huidige tijd. Automatisering maakt ons leven een stuk gemakkelijker en processen verlopen immers een stuk sneller. Dit blog had ik lang zo snel niet kunnen schrijven als ik hem nu typ. Dat is dus zeker een voordeel van typen.

Daarbij is het gemakkelijker om een foutje weg te halen dan wanneer je schrijft en is je tekst vrijwel altijd goed leesbaar, afhankelijk van het lettertype dat je kiest. Laat dat nou gelijk nog een voordeel zijn: dat kun je ook gemakkelijk aanpassen.

Wat is beter?

Voor zowel schrijven met de hand als typen is dus zeker wat te zeggen. Beiden komen eigenlijk op hun eigen manier van pas. Als het om journalen gaat, kies ik echter toch voor schrijven met de hand. Pen en papier brengt een magie met zich mee dat een toetsenbord niet kan vervangen.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *