Inhoud

Schrijven met de hand versus typen

In het digitale tijdperk is het vrij normaal dat we veel typen. Als het niet op de computer is, dan is het wel op je smartphone. Ook al maak je gebruik van het swype toetsenbord, de woorden vormen alsnog op een schermpje. Maar schrijven met de hand is er ook nog bij, bijvoorbeeld in een journal. In het kader van dag van het handschrift op 23 januari, heb ik de twee vormen van teksten schrijven daarom met elkaar vergeleken.

Schrijven met de hand

In groep 3 leer je (gelukkig nog steeds) om te schrijven. Eerst aan elkaar, maar daarna ook los. Ideaal voor je verdere schoolcarrière, maar ook voor je werk en überhaupt in je dagelijks leven. Beeld je eens in als je niet kunt schrijven… dat is toch bijna niet in te denken? Het komt vrijwel dagelijks van pas, zeker als je een journaler bent. Maar wat zijn de voordelen er nou van?

Schrijven met de hand zorgt ervoor dat je…
…letters automatiseert en dus vanzelf kunt schrijven zonder erover na te denken (vergelijkbaar met autorijden: als je het eenmaal kunt, gaat schakelen bijvoorbeeld op automatische piloot);
…letters gaat herkennen, wat er handig is voor spelling en lezen;
…jouw fijne motorische vaardigheden ontwikkelt;
…brein en gevoel wordt positief gestimuleerd;
…dingen beter onthoudt (ik schreef daarom bijvoorbeeld ook altijd samenvattingen en daarna typte ik ze pas over);
…jouw oplossend vermogen vergroot;
…overzicht creëert van wat echt belangrijk is (handig als je hoofd overloopt);
…getroost wordt en validiteit krijgt, omdat je het van je af schrijft;
…structuur in je leven (en brein) aanbrengt.

Typen

Tegenwoordig is het heel normaal om ook te leren typen als je op de basisschool zit. Absoluut niets mis mee, want computers horen nu eenmaal bij ons dagelijks leven tegenwoordig. Automatisering maakt ons leven een stuk gemakkelijker en processen verlopen immers een stuk sneller. Dit blog had ik lang zo snel niet kunnen schrijven als ik hem nu typ. Dat is dus zeker een voordeel van typen. Daarbij is het gemakkelijker om een foutje weg te halen dan wanneer je schrijft en is je tekst vrijwel altijd goed leesbaar, afhankelijk van het lettertype dat je kiest. Laat dat nou gelijk nog een voordeel zijn: dat kun je ook gemakkelijk aanpassen!

Journalen op papier of digitaal?

Voor zowel schrijven met de hand als typen is dus zeker wat te zeggen. Beiden komen eigenlijk op hun eigen manier van pas. Als het gaat om journalen, kies ik echter toch nog steeds voor schrijven met de hand. Een digitale planning of dagboek kan prima, maar heeft eigenlijk nooit de precieze functionaliteiten waar ik naar op zoek ben. Pen en papier brengt gewoonweg een bepaalde magie met zich mee.

Wil jij nou ook graag alle voordelen van schrijven met de hand benutten? Wacht niet langer en schaf een journal aan om meteen te starten!

[button link=”https://www.jouwjournal.nl/categorie/journals/” color=”green”] Ja, ik wil een journal![/button]

Vond je dit ARTIKEL interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Anouk
Anouk
Ik ben Anouk Hempenius, journalcoach voor drukke vrouwen. Als ondernemer en moeder weet ik als geen ander hoe het is om rust in je hoofd en balans in je leven te willen. Mijn oplossing? Journalen! Dit doe ik dan ook al jaren in allerlei verschillende vormen met succes. En ik wens jou dit ook toe! Mijn missie is om jou te inspireren en stimuleren om een journal op te zetten én bij te houden. Want, je weet het: pen en papier zijn voor altijd.

Anderen bekeken ook

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *