Voordelen van journalen

Ik ben een enorme voorstander van journalen. Dat moge duidelijk zijn. Zéker als werkende moeder. Maar waarom dan? Wat maakt dat journalen zo prettig is? Ik deel 9 voordelen van journalen met je. Wedden dat jij daarna ook overtuigd bent dat journalen er fijn is?

Voordelen van journalen

  1. Je maakt je hoofd leeg. Door alle gedachten, ideeën en gebeurtenissen op papier te zetten, ben je het kwijt. Wat een opluchting!
  2. Als je dan eenmaal alles op papier hebt staan, is het gemakkelijk structuur aan te brengen aan alle dingen die in je hoofd leven. Je creëert namelijk overzicht voor jezelf.
  3. Heb je dit gedaan? Je hebt weer controle over je leven doordat je precies weet wat, wanneer, wie, waar, waarom en hoe. Je loopt niet meer rond als een kip zonder kop.
  4. Het fijne is namelijk dat je er niet meer over na hoeft te denken, want het staat allemaal op papier. Het enige wat je hoeft te doen, is hiernaar terug te refereren wanneer je het even niet meer weet.
  5. Het grappige is dat je door middel van schrijven juist dingen beter onthoudt, dus de kans is dat dit niet eens nodig is. Je brein wordt namelijk positief gestimuleerd op het moment dat je iets opschrijft, omdat je na moet denken over de bewegingen die je hand moet uitvoeren om iets op papier te krijgen én je schetst er dus meteen beeld bij. Erg fijn, zeker als je last hebt van zwangerschapsdementie bijvoorbeeld 😉
  6. Kortom: je krijgt rust in je hoofd! En daarmee ruimte om je te focussen op hetgeen waar je echt mee bezig wilt zijn. Je doelen dus, groot en klein. Hallo me-time!
  7. Niet alleen algemeen in het leven trouwens, maar ook op het moment dat je met een taak bezig bent is het veel gemakkelijker om je te concentreren. In de flow te raken. Waardoor de taak waarschijnlijk sneller klaar is. Heerlijk productief dus! En raak je toch afgeleid? Schrijf je gedachten en ideeën weer op: dan kun je er later naar terug, maar hoef je er nu niks mee.
  8. Schrijven zorgt overigens ook voor een positief gevoel. Zo wordt je oplossend vermogen geactiveerd, want je blijft langer stilstaan bij het onderwerp en hebt zo de tijd om na te denken over een probleem én de mogelijke oplossingen. Je wordt er creatief van!
  9. Journalen biedt troost, oftewel emotionele ontlading. Daarna ga je vaak anders naar de dingen kijken. Het is eigenlijk zelfreflectie waardoor je iets in perspectief gaat zien en tot inzichten komt waar je anders niet was gekomen. Zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling dus.
  10. Ook biedt journalen validiteit. Een soort betrouwbaarheidscheck met de werkelijkheid. Herinneringen vervagen of veranderen. Schrift niet. Zo maak je later keuzes op basis van feiten uit het verleden, in plaats een gevoel dat je eventueel hebt. Omdat je er een log van hebt gemaakt.

En als dit alles nog niet genoeg is, vind ik het persoonlijk ook erg prettig dat ik mijn journal kan vormgeven zoals ik wil. Natuurlijk is het ook mogelijk om met een vaste format te werken, zoals een planner of een invulboek. Dat is nog steeds journalen. Zelf heb ik voorkeur voor een notitieboek zonder voorbedrukte pagina’s, zodat ik mijn eigen indelingen kan maken. Dit is dan ook waar mijn stappenplan op is gebaseerd. Je laat namelijk je journal dan precies aansluiten bij jouw behoeftes op dat moment.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *