Zo vind je jouw analoge informatie gemakkelijk terug

Als je journalt, is de kans groot dat je werkt met pen en papier. Alle informatie van jouw leven wordt opgeslagen in één of meerdere notitieboeken. Erg fijn, want dit brengt veel voordelen met zich mee. Het kan echter wel een zoektocht zijn naar waar bepaalde informatie staat. Gelukkig is daarvoor een simpele oplossing, namelijk een index. Ideaal als je snel wat terug wilt vinden.

Voorbeeld van index

De index

Wat is een index? Het is de inhoudsopgave van jouw journal. Ook wel een register genoemd. Deze pagina’s staan vaak voor- of achterin. Vergelijkbaar is een informatief boek. Zo kun je namelijk een onderwerp opzoeken in de lijst en precies zien op welke pagina deze informatie staat.

Handig om te weten: een inhoudsopgave en een register zijn in wezen twee verschillende soorten indexen. De inhoudsopgave staat op volgorde van de informatie die in een boek staat. Het register staat vaak op alfabetische volgorde, zodat je een bepaald onderwerp nog gemakkelijker terug kunt vinden. In het geval een journal is het gebruikelijk om voor de inhoudsopgave te kiezen. Je weet immers nog niet wat er in de rest van je notitieboek komt te staan.

Hoe maak je een index?

Een index opzetten is eigenlijk vrij gemakkelijk. Je gaat naar de eerste lege pagina in je notitieboek, je schrijft de titel ‘index’ (of ‘inhoudsopgave’, maar net wat jouw voorkeur heeft) bovenaan en pent vervolgens alle onderwerpen neer die in jouw journal staan. Met het paginanummer erachter uiteraard. Het is handig om dit op de allereerste lege pagina(‘s) van je notitieboek te doen, want zo kun je de index gemakkelijk terugvinden. Wel zo handig als je op zoek bent naar een bepaald onderwerp. Mocht je al gestart zijn in je journal, kun je ervoor kiezen om hem achterin te zetten als een soort van register of een leeslintje bij de pagina(‘s) van de index te doen.

Overigens is het zo dat niet iedereen per se een index wil gebruiken. Het ligt er maar net aan wat je allemaal in je notitieboek wilt noteren. Zo heb ik bijvoorbeeld wel een index voor mijn reading journal omdat ik hier door elkaar in werk (zie foto). Maar ik heb geen index voor mijn jaarlijkse collecties: de leeslintjes wijzen mij de weg waar ik moet zijn voor dat jaar.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *