4 soorten monthly logs voor je journal

Als je graag een planner wilt verwerken in jouw journal, is er een grote kans dat je er een overzicht van jouw huidige maand in verwerkt. Zo kun je namelijk in één oogopslag zien wat de belangrijkste afspraken en taken van de maand zijn. Eventueel inclusief die van je gezinsleden. Dit zijn de 4 soorten monthly logs waar je uit kunt kiezen.

Monthly log: lijstweergave

4 soorten monthly logs

Lijstweergave

Allereerst heb je de klassieke lijstweergave. Deze wordt ook gebruikt door Ryder Caroll, de bedenker van het bullet journal systeem. Deze weergave zie je ook vaak in voorbedrukte agenda’s. Je schrijft hierbij alle dagen van de maand onder elkaar. Daarnaast heb je ruimte om afspraken en taken op te schrijven. Vaak kun je er 2 of 3 kwijt, als je dingen al naast elkaar wilt zetten.

Monthly log dubbele lijstweergave

Dubbele lijstweergave

Een variatie op de lijstweergave is om er een spread van te maken. Je schrijft nog steeds alle dagen onder elkaar, maar je verdeeld de maand over twee pagina’s. Zo heb je 2 regels per dag. Ideaal om extra ruimte te creëren en/of niet naast elkaar te hoeven schrijven. Overigens kan dit ook op één pagina, maar dan heb je iets minder ruimte. Op bovenstaand voorbeeld is er alsnog niet heel veel extra ruimte in verband met de decoratie ernaast.

Monthly log tabel

Tabel

Deze weergave wordt het meest gebruikt. Je maakt een tabel op een spread (of op één pagina, dat kan ook) waarbij ieder hokje voor één dag staat. Dit voorbeeld is fictief, maar het geeft je een idee van wat ik bedoel. Boven of onder een kolom staat welke dag het is. Bij de rijen zou je eventueel links of rechts nog de weeknummers toe kunnen voegen. Door de vakjes heb je minder horizontale ruimte, maar kun je wel meerdere afspraken en taken onder elkaar kwijt.

Het tabel op de foto is trouwens de basis. 4 dagen op de ene pagina en 3 dagen op de andere. Eventueel met een lijstweergave voor bijvoorbeeld algemene taken erbij. Hoewel hij inderdaad vaak wordt toegepast op deze manier, zijn er vele varianten op te verzinnen. Zo heb ik bijvoorbeeld cirkels, hexagons, driehoeken en ruiten ook voorbij zien komen. Je kunt dus gebruik maken van andere vormen. Houd er wel rekening mee dat je hierdoor misschien minder ruimte hebt voor je afspraken en taken.

Vorm

Wil je eens wat anders? Je kunt ervoor kiezen om een vorm in het midden van de pagina te zetten en hier vakjes in de maken voor de dagen. Om vervolgens met een lijntje of pijltje aan te geven welke afspraak of taak bij welke dag hoort.

In het voorbeeld maak ik gebruik van een cirkel, maar dit kan natuurlijk ook een andere vorm zijn. Ik raad wel aan om alleen de randen te gebruiken voor de dagen, anders kan het eruit komen te zien als een rommeltje.

Weekoverzichten met tabbladen als monthly log

Extra: weekly logs

Een extra idee is om een monthly in de vorm van weekly logs weer te geven. Zo heb je een overzicht van een week op één spread, allemaal achter elkaar aan het begin van de maand. Je hebt hiermee geen overzicht in een oogopslag, maar wel meer ruimte. Zelf gebruik ik deze optie momenteel in combinatie met tabbladen en de weekindelingen als dutch doors zodat het alsnog een monthly log lijkt.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *