Gewoontes aan- of afleren? 7 ideeën voor habit trackers

Je kent het vast wel: je bent erg druk en je vervalt weer in die ene slechte gewoonte. Of wilt graag eentje aanleren, maar het lukt niet. Tijd om hiermee aan de slag te gaan! Een gemakkelijke manier om dit te doen, is door het bijhouden van een habit tracker. Hiermee is het namelijk gemakkelijk te controleren of je echt weer in de gewoonte vervalt. Maar ook om een nieuwe gewoonte aan te leren. Je wordt namelijk met je neus op de feiten gedrukt. Hoe leg je dit vast? Dit zijn 7 ideeën voor habit trackers.

Habit trackers minikalendertjes

Habit tracker inspiratie: 7 ideeën

Per maand zien of het lukt met het afleren of aanleren van een gewoonte? Maak gebruik van mini kalendertjes. Is het gelukt? Stip of kleur de dag in. Zo niet, doe je niks. Eventueel kun je ook meerdere kleuren gebruiken als je liever een graadmeter wilt.

Habit tracker tabellen

Een variatie hierop is het maken van een tabel met een vakje voor iedere dag. Deze werken het beste in de maanden met 30 dagen als je van symmetrie houdt, maar het is ook mogelijk om een onafgemaakte rij te creëren. Het principe is hetzelfde als de vorige, alleen heb je de dagen van de week er niet bij. Eventueel ook in andere vormen te gieten, zoals sterren en hartjes.

Habit tracker staven

Het idee van een tabel is ook in een ander format te gieten. Denk bijvoorbeeld eens aan staven. Dit kan een soort emmertje zijn die je vult, dus waarbij je van onder naar boven werkt. Maar ook chronologisch zoals op het voorbeeld.

Habit tracker cirkel

Als je geen statische pagina’s wilt, zou je ook kunnen gaan voor een cirkel. In het voorbeeld heb ik gekozen voor drie rijen. Met een kleur geef je aan om welke gewoonte het gaat en met een patroontje of je je eraan hebt gehouden die dag. De dagen van de week staan in de binnenste cirkel aangegeven. Dit kan uiteraard ook aan de buitenkant.

Habit tracker schema

Wil je liever niet teveel tijd kwijt zijn aan de opzet van je habit tracker? Een schema is ook prima. Bovenaan noteer je de dagen van de maand. Links (of rechts) schrijf je de verschillende gewoontes die je bij wilt houden. Per dag vul je vervolgens in of je het hebt gedaan.

Creatieve habit tracker

Ben je liever iets creatiever met het noteren van je gewoontes? Dan is deze habit tracker misschien iets voor jou. Noteer de dagen van de week van onder naar boven. Maak icoontjes voor jouw gewoontes en plaats die bovenaan naast elkaar. Vervolgens trek je een slinger van boven naar onder en teken je hier iets aan als je die dag je gewoonte wel of niet hebt gedaan. In het voorbeeld zijn dit blaadjes.

Habit tracker: year in pixels

Heb je één bepaalde gewoonte die je een jaar lang wilt volgen? Een year in pixels is dan een gemakkelijke en efficiënte manier om te checken hoe het ermee gaat. Omdat het een lange tijdspan is, raad ik deze tracker vooral aan om een moeilijke gewoonte af of aan te leren. Denk bijvoorbeeld aan sporten of roken. In ieder geval iets waar je moeite mee hebt. Iedere dag noteer je hoe het is gegaan met de gewoonte. Aan het eind van het jaar heb je hierdoor een goed overzicht hoe het ervoor staat.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *