Inhoud

Wat is een dutch door?

Misschien ben je het begrip wel eens tegengekomen: een dutch door. Het is een term dat in de journal community wordt gebruikt, vooral onder creatievelingen. In dit blog leg ik uit wat een dutch door is en hoe dit eruit ziet in je journal.

Wat is een dutch door?

Wat is een dutch door?

Dit is eigenlijk een soort deurtje die je maakt in je journal. Dit knip je dus uit je pagina, vaak om meer kwijt te kunnen op één spread. Je maakt dan dus eigenlijk één spread met vier pagina’s in plaats van twee, maar twee ervan ‘missen’ een deel. Dit kan zowel functioneel als decoratief zijn.

Oorsprong van het begrip

De naam ‘dutch door’ komt uit de geschiedenis van Nederland. Vroeger had je veel boerderijen en grote woningen die deuren hadden die horizontaal door de helft konden. Deze woningen bestaan nog steeds wel, maar je ziet ze tegenwoordig wel minder dan voorheen. Het is eigenlijk een soort raam en een deur in één. Zowel de boven- als onderkant kan namelijk apart van elkaar open. In je journal knip of snij je vaak een gedeelte weg dus helemaal hetzelfde is het niet, maar de oorsprong ligt hier wel.

Hoe ziet een dutch door eruit?

Een dutch door kan in principe alle vormen aannemen die jij wilt: je knipt het immers uit de pagina. Echter zijn er wel enkele verschillende vormen waar je aan zou kunnen denken. Dit zijn 4 ideeën:

Horizontale dutch door in journal

Horizontale dutch door

Allereerst een horizontale dutch door. Dit is eigenlijk hoe echte dutch doors ook open gaan. In zulke woningen maak je vooral gebruik van de bovenkant die open kan als een soort raam. In je journal kun je kiezen welke kant je eruit haalt en hoe groot dit gedeelte moet zijn. Op de het voorkant heb ik ook de bovenkant weg gehaald, maar een stuk minder dan hoe een echte deur eruit ziet.

Extra tip: houd een klein stukje over bij de rug van je notitieboek zodat het later niet eruit valt. Dit kun je vervolgens vastplakken op de volgende pagina.

Verticale dutch door in journal

Verticale dutch door

Daarnaast een verticale dutch door. Je haalt een deel van de zijkant van je pagina weg. In tegenstelling tot een horizontale dutch door, kan dit slechts van één kant als je gebruik maakt van de pagina’s in je journal.

Uiteraard is het ook mogelijk om bovenstaande combineren. Dus zowel verticaal als horizontaal een stuk uit de pagina knippen. Als je op Pinterest zoekt naar ‘fridge dutch door journal’, kom je tegen wat ik bedoel. Vanwege copyright mag ik de foto hier niet weergeven.

Gevouwen dutch door in journal

Vouw dutch door

Mocht je het niet fijn vinden om te knippen of snijden in je journal, zou je ook gebruik kunnen maken van een vouw. Zo kun je een deel van de pagina weg stoppen als je het niet nodig hebt. Je maakt hiermee meteen optimaal gebruik van het papier in je journal.

Extra pagina als dutch door met washi tape in journal

Papier als dutch door

Ook zou je eventueel gebruik kunnen maken van papier dat niet in je journal zit. Zo hoef je ook niet te knippen of snijden en creëer je extra ruimte op een pagina. Dat niet alleen: hiermee zorg je ervoor dat jouw dutch door op iedere plek op je pagina toegepast kan worden. In het voorbeeld staat hij in het midden. Je plakt dit stuk extra papier erin met een stukje washi tape.

Heb jij wel eens een dutch door gemaakt? Laat het zien ter inspiratie in de Busy Women Journal Club!

Vond je dit ARTIKEL interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Anouk
Anouk
Ik ben Anouk Hempenius, journalcoach voor drukke vrouwen. Als ondernemer en moeder weet ik als geen ander hoe het is om rust in je hoofd en balans in je leven te willen. Mijn oplossing? Journalen! Dit doe ik dan ook al jaren in allerlei verschillende vormen met succes. En ik wens jou dit ook toe! Mijn missie is om jou te inspireren en stimuleren om een journal op te zetten én bij te houden. Want, je weet het: pen en papier zijn voor altijd.

Anderen bekeken ook

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *