Waterfall tabs tutorial

Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen op social media: waterfall tabs. Het ziet er prachtig uit! Maar wat heb je eraan en hoe maak je dit? Ik leg het je uit in deze blogpost.

Waterfall tabs januari 2024 in mijn bullet journal

Wat zijn waterfall tabs?

Waterfall tabs, oftewel waterval tabbladen in het Nederlands, is een serie van opeenvolgende pagina’s waarbij de randen van onderliggende pagina’s te zien zijn. De eerste pagina is daarom het smalst, de laatste pagina het breedste. Eigenlijk zijn het meerdere Dutch doors achter elkaar. Iedere pagina mist dus een stukje van de pagina, behalve de laatste. Het is vooral leuk vanuit een visueel oogpunt om dit te maken. Zeker als iets een geheel vormt, zoals een maand in het voorbeeld. Het kan eventueel ook functie hebben als je voor sommige indelingen niet zoveel ruimte nodig hebt.

Waterfall tabs februari 2024 in mijn bullet journal

Hoe maak je waterfall tabs?

Allereerst is het handig om te bepalen hoeveel pagina’s je nodig hebt. In mijn januari opzet van 2024 had ik 5 pagina’s, dus 3 bladzijdes nodig. In mijn februari opzet van 2024 waren dit 8 pagina’s, dus had ik 4 bladzijdes nodig. Dit kwam toevallig goed uit met het aantal washi tapes dat ik wilde gebruiken voor de waterfall tabs. Het is niet verplicht om washi tape te gebruiken. Je kunt ook stickers plakken, papier gebruiken, tekenen, schilderen… wat je maar wilt! Washi tape is een snelle manier om ze te maken en het ziet er ook nog eens leuk uit.

Als je het aantal pagina’s weet, tel je dit uit in je notitieboek. Vervolgens start je op de achterste pagina. Hier plak je de washi tape vast op de rand. Daarna meet je op de pagina ervoor uit hoeveel van je pagina je weg kunt knippen. Ik doe dit zelf door lijntjes te zetten aan de boven- en onderkant waar ik de washi tape op de volgende pagina zie, een lijn te trekken met een liniaal en vervolgens te knippen. Dit doe je voor alle pagina’s die je nodig hebt tot je bij de eerste pagina ben aangekomen.

Waterfalls tabs achterkant in mijn bullet journal

Zodra je de washi tape hebt geplakt en bladzijden hebt geknipt, kun je aan de slag met je opzet. In mijn eigen bullet journal heb ik zowel aan de voor- als achterkant van iedere pagina washi tape geplakt. Dit om ook aan de achterkant een visueel effect te hebben, maar vooral om te weten waar de pagina eindigt. Wit op wit kan nogal wegvallen namelijk. Bij de opzet van februari 2024 heb ik er zelfs ook voor gezorgd dat ik de washi tape van januari 2024 op de laatste pagina van die maand op de rand heb geplakt zodat ook dit mooier oogt en er niet allerlei tekst staat wat ik niet nodig heb voor de informatie op de pagina’s. Hier had ik in januari 2024 nog niet aan gedacht.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *